Autoschade: claimen of niet?

Heeft u schade gereden met uw auto? De schade zelf betalen kan (op termijn) voordeliger zijn dan claimen bij uw verzekering!

Het punt waarop schade claimen in uw voordeel is, hangt af van uw rijhistorie. De Consumentenbond maakte de volgende voorbeeldberekening:

  • U bent nieuw bij uw verzekeraar en/of u heeft nog weinig tot geen no-claim opgebouwd: claimen is voordelig vanaf ± 1400,- euro.
  • U staat in het midden van de bonus-malusladder bij uw verzekeraar en geniet een gemiddelde no-claimkorting: claimen is voordelig vanaf ± 700,- euro.
  • U staat bovenaan de ladder en geniet hoge no-claim korting: claimen is voordelig vanaf ± 350 euro.

Claimt u bij lagere bedragen dan hierboven genoemd, stijgt uw premie dusdanig dat u binnen vijf jaar uw schade heeft terugbetaald + nog een extra bedrag. Dat geldt ook wanneer u een no-claimbeschermer heeft. Bijkomend nadeel is dat u bij claimen ALTIJD een aantal schadevrije jaren verliest. En het zijn deze jaren die uw positie op de bonus-malusladder bepalen.

Twijfelt u over claimen? Laat ons een berekening maken van de financiële gevolgen bij wel en niet claimen! Zo maakt u altijd de juiste keuze.

Geen schuld? Altijd claimen
Schade waar u niet schuldig aan bent, kunt u altijd claimen. Want als er geen schuld is, verliest u ook geen korting en geen schadevrije jaren. Bijvoorbeeld: diefstal, storm, brand en ruitbreuk worden niet aangemerkt als schuldschade. In de polisvoorwaarden staat per verzekeraar beschreven wanneer een schade wel als een schuldschade wordt aangemerkt en welke uitzonderingen hierop zijn.

Twee keer schade? Trek één claim in
Bij twee keer schade in een jaar, claimt u alleen de grootste schade. Dit weet u natuurlijk pas achteraf, maar u kunt dan een van de claims intrekken. Afhankelijk van de verzekeraar kan dit 6 maanden tot 2 jaar na het indienen van de claim in kwestie. U krijgt van de ingetrokken claim de treden op de bonus-malusladder terug, en de schadevrije jaren die waren afgetrokken.

De tweede geclaimde schade blijft wel staan en verlaagt uw positie en de bijbehorende premiekorting wel. Alleen als u een no-claimbeschermer heeft, wordt u volledig naar uw positie van voor de schade hersteld: omdat u maar één schade heeft geleden.

No-claimbeschermer
Bij sommige verzekeringen kunt u een no-claimbeschermer afsluiten. Daarmee kunt u jaarlijks 1 schade claimen zonder dat uw premie hoger wordt. Een no-claimbeschermer is voordelig bij schades vanaf ongeveer 1000 euro bij een gemiddelde bonus-maluspositie. Dankzij de beschermer blijft uw bonus-maluspositie en dus ook uw korting intact.

De schade telt evengoed wel mee op uw schadevrije jaren! Dit is mogelijk nadelig als u wilt overstappen van verzekeraar: u komt dan weer binnen op een lagere trede en dus op een hogere premie.

Autoschade: claimen of niet?
Aantal stemmen: 14 Gemiddelde score: 4.4