Denkt u nog even aan uw huis voordat u op zomervakantie gaat? Helaas vinden er nog steeds veel inbraken plaats tijdens de zomermaanden en de dieven worden slimmer. Ook als u thuis blijft is het goed om op te letten, en bij lekker weer niet zomaar de achterdeur open te laten. Wat kunt u doen?
Wie is de inbreker?
Een groot deel van de inbraakverdachten bestaat uit ‘gelegenheidsdieven’. Ze zien uw open deur of raam als u even bij de kinderen in de speeltuin gaat kijken en zijn binnen 1 minuut weer buiten met uw tablet of sieraden. Daarnaast zijn er de ‘professionele inbrekers’ die een buurt uit kiezen en al ruim van tevoren het gedragspatroon van u en uw buren bekijken. Zij breken in met goede voorbereiding en weten binnen 5 minuten nog veel meer mee te nemen.
Hoe breekt hij meestal in?
- Met een schroevendraaier deuren en ramen forceren.
- Met een koevoet of breekijzer.
- De flippermethode: een pinpas tussen de deurpost en deur steken om de slotschoot weg te duwen.
- Door het verwijderen van houten of kunststof glaslatten.
- Door het ingooien of -slaan van een ruit.
Preventie: Licht, Lawaai en Lang werk
Een inbreker wil niet gezien of gehoord worden en zo snel mogelijk zijn slag slaan. Zorg dus dat hij juist wel zichtbaar is en maak binnenkomen lastig. Met de volgende maatregelen maakt u uw huis al een stuk veiliger.
Lastig binnenkomen
- Plaats goed werkende verlichting bij voor- en achterdeur
- Doe deuren op slot en ramen dicht als u weggaat, ook al is het maar even. Een inbreker heeft maar één minuut nodig!
- Zet enkele lampen in huis/buiten op een tijdschakelaar met verschillende aan-/uit tijden, zodat het lijkt of u ook ’s avonds thuis bent.
- Laat geen sleutel in het slot of bij de deur hangen: die zijn er gemakkelijk uit te wippen of te pakken door een ruitje in te tikken.
- Leg geen sleutels buiten onder bloempotten e.d..
- Voorzie ramen en deuren van stevig hang- en sluitwerk met het SKG- of Politiekeurmerk Veilig Wonen.
- Leg geen ladders, vuilcontainers of ander klimmateriaal voor het grijpen.
- Breng geen latwerk, pergola’s en dergelijke aan, waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Neem obstakels weg die het zicht op uw huis kunnen belemmeren, zoals hoge schuttingen en hoge heggen.
Sociale controle
- Laat buren weten dat u weg bent, en vraag hen een oogje in het zeil te houden. (zie ook: claimjestraat.nl)
- Regel oppas aan huis voor uw huisdier, dan heeft u ook iemand die oplet.
- Vraag een buurman of -vrouw om uw post (dagelijks) weg te leggen.
- Plaats uw afwezigheid niet op facebook, twitter of andere sociale media waar inbrekers kunnen meelezen. Vrienden van vrienden zijn immers nog steeds vreemden! Controleer maar eens door op uw eigen naam of adres de googlen, welke info er allemaal openbaar is!
Beveilig waardevolle spullen
- Laat geen waardevolle spullen in zicht liggen.
- Markeer waardevolle bezittingen, zodat ze herkend kunnen worden door politie en lastig door te verkopen zijn.
- Leg juwelen en kostbaarheden niet in het zicht of op een voorspelbare plek. Als u twee weken weggaat, leg ze dan in een kluis. Of anders op de rommelzolder of een andere ‘gekke’ plek waar een inbreker echt naar zou moeten zoeken.
Beperk de schade
Als u toch slachtoffer van inbraak wordt, probeer dan de schade te beperken.
Zorg voor een goede inboedelverzekering. Heeft u uw huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijgt u vaak een aantrekkelijke korting op de premie.
Registreer belangrijke artikelen zoals elektronica, kunst en antiek op een lijst. Zet alle relevante kenmerken, een foto en de aanschafwaarde erbij. Bewaar deze lijst online, zodat u die altijd kunt terugvinden.
Dieven kunnen ook terugkomen! Na een diefstal moet u daarom evengoed de sloten vervangen en opnieuw alles beveiligen.
Wij vergelijken, u kiest
Het aanbod aan inboedelverzekeringen is enorm. Wij maken graag een vergelijking voor u en adviseren u over de verzekering die het beste past bij uw situatie.
Zelf berekenen? Kijk hier
(bronnen: eigenhuis.nl, Politiekeurmerk.nl)
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.