Alle huiseigenaren in Nederland die nog geen energielabel hadden, hebben in de afgelopen weken een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Maar wat is nu eigenlijk het doel van het energielabel? En wat als u het niet eens bent met het energielabel dat u heeft ontvangen?
Doel van het energielabel
Het energielabel is een initiatief van de overheid en is bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om energiezuinig(er) te wonen. Het energielabel werkt hetzelfde als voor bijvoorbeeld een koelkast. Er bestaat een indeling in klasse A t/m G waarbij A het meest energiezuinig is en G niet zuinig – in vergelijking met soortgelijke woningen.
Bij verkoop van een woning is het verplicht het energielabel te overleggen aan de koper van uw huis. Zo kan degene die uw woning koopt al rekening houden met de kosten voor energie die met de nieuwe woning gepaard gaan (en u bij uw nieuwe woning natuurlijk ook).
Waar is het voorlopig energielabel op gebaseerd?
Het voorlopig energielabel dat u heeft ontvangen (als u nog geen energielabel had), is gebaseerd op een aantal algemene gegevens. Het bouwjaar van uw woning, kenmerken van soortgelijke huizen in de omgeving, en een aantal algemene aannames. Bijvoorbeeld dat u bij een woning van 25 jaar oud al een keer een nieuwe cv-ketel heeft laten plaatsen die energiezuiniger is dan het vorige exemplaar.
Heeft u zelf in de afgelopen jaren al aanpassingen aan uw woning gedaan, zoals dubbel glas of zonnepanelen laten plaatsen? Dan is de kans groot dat een definitief energielabel voor uw woning gunstiger uitkomt dan uw voorlopig energielabel.
Wanneer het energielabel definitief maken?
Bij verkoop van de woning in ieder geval, en ook als u uw woning gaat verhuren. Dan bent u ook verplicht om een definitief energielabel te kunnen overleggen. Kunt u dit niet, dan kunt u een boete van 405 euro krijgen.
Hoe maakt u het energielabel definitief en wat zijn de kosten?
U kunt dit zelf online aanvragen met uw DigiD en de kosten zijn beperkt tot een paar tientjes. U vult uw gegevens in/aan en levert eventuele bewijzen aan van de verbeteringen die u heeft gedaan ten opzichte van de schatting. Een erkend deskundige beoordeelt uw aanvraag en kent uw woning een definitief energielabel toe. Lees meer over het energielabel en het aanvraagproces op de website van de rijksoverheid.
Ontvang gratis verbetertips
U krijgt gratis tips over hoe u uw woning kunt aanpassen en energiezuiniger kunt maken op http://www.verbeteruwhuis.nl.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.