Aan financieel scheiden denkt u niet wanneer u aan een relatie begint. Want als u in een relatie stapt, denkt u niet aan uit elkaar gaan. Het idee is om de rest van uw leven bij elkaar te blijven. U koopt een huis, sluit de bijbehorende verzekeringen af, en alles natuurlijk via de gezamenlijke rekening.
U heeft dus naast een emotionele verbondenheid ook een financiële verbondenheid. Maar wat als die verzekering in de liefde niet houdt? Naast emotioneel verdriet moet u ook denken aan de verdeling van de inboedel, de woning en bijbehorende hypotheekschuld, het spaargeld én de verzekeringen.
Hieronder een aantal financiële punten waar u aan moet denken.
Verzekeringen financieel scheiden
- Wijzig de tenaamstelling van schadeverzekeringen. Vraag uw adviseur om uw polissen door te lichten en aan te passen aan de nieuwe situatie (van gezinsdekking naar …).
- Splits alle verzekeringen met een ‘gezamenlijk belang’ in een verzekeringspakket voor ieder van beide ex-partners. Denk bijvoorbeeld aan een doorlopende reisverzekering, gezamenlijke zorgverzekering, de auto’s en de inboedelverzekering. Dit zijn typisch verzekeringen die u met gezinsdekking op een naam kunt hebben in plaats van individueel.
We helpen u hier graag bij. - Wijzig eventueel de begunstigde van levensverzekeringen, spaarverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen, etc.
Financiële zaken
- Meld de gewijzigde situatie beiden binnen twee jaar bij werkgever(s) en pensioenverzekeraar: dit is van groot belang voor uw recht op nabestaandenpensioen, pensioenverevening, e.d.
- Wijzig de tenaamstelling van betaal- en spaarrekeningen.
- Wijzig fiscaal partnerschap bij de belastingdienst.
- Bekijk of u in uw nieuwe financiële situatie recht heeft op toeslagen en vraag deze aan op toeslagen.nl.
- Laat, als u samen kinderen heeft, vaststellen of er sprake is van recht op alimentatie en hoeveel.
- Heeft u een gezamenlijke koopwoning? Laat eventuele overwaarde of restschuld vaststellen door een makelaar.
- Stel vast hoe de woning, bezittingen en schulden verdeeld gaan worden.
- Blijft één van u in de koopwoning wonen? Informeer tijdig naar de financiële haalbaarheid hiervan.
- Bekijk uw financiële situatie na echtscheiding opnieuw, en zorg dat uw inkomsten en uitgaven weer op elkaar zijn afgestemd. Een financieel planner kan u hierbij helpen.
Juridische aspecten
- Bij een echtscheiding zult u vaak bij de notaris terechtkomen (ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid / akte van verdeling).
- Laat eventueel uw testament wijzigen.
- Indien van toepassing bij kinderen: zorg voor goede afspraken over de zorg voor de kinderen.
Zoals u ziet zijn er een aantal zaken die u goed moet regelen voordat u weer verder kunt gaan.
Neem contact op met ons als u financieel gaat scheiden. Wij kunnen u verder helpen.
Wilt u snel een overzicht hebben? Doe dan de levensfasecheck! Binnen 5 minuten heeft u inzicht of u financieel alles goed geregeld heeft bij belangrijke levensveranderingen zoals een nieuwe baan, ander huis, kinderen krijgen of ontvangen van een erfenis. Indien nodig kunt u actie ondernemen.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.