Als u voor de keuze staat om te gaan huren of kopen, is het belangrijk een aantal zaken in overweging te nemen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend. Voor sommige mensen is kopen gewoon niet weggelegd. Om financiële of persoonlijke redenen. Wij nemen u graag mee in de overwegingen.
Waar wilt u wonen?
Een beslissing huren of kopen kan voor een groot deel afhangen van waar de woning moet staan. Wilt u graag in Amsterdam, Den Haag of Utrecht wonen, dan kan het al gauw zijn dat een koopwoning niet binnen uw mogelijkheden ligt vanwege de stijgende huizenprijzen. Als u dan toch graag in de stad wilt wonen, zou het kunnen dat u uitkomt bij een huurwoning.
Wat past bij u, huren of kopen?
Naast de vraag waar u precies wilt wonen is er ook de vraag wat beter bij u past. Bent u iemand die eens in de paar jaar verhuist naar een nieuwe stek? Dan is kopen op dit moment misschien nog niet verstandig. Wilt u juist een plek waar u kunt settelen voor de (middel-)lange termijn? Dan zou een koopwoning zeker een goede optie kunnen zijn.
Welke vrijheid kiest u? Vrijheid van huren of vrijheid van een koophuis?
De vrijheid van huren zit hem in de flexibiliteit, u kunt immers snel en gemakkelijk een huurwoning betrekken en verlaten. U kunt gemakkelijker gaan en staan waar u wilt. U zegt uw huur op en vertrekt naar een nieuwe plek. Toch is deze vrijheid relatief.
U heeft namelijk geen of een stuk minder vrijheid als het gaat om gewenste aanpassingen aan de woning. Als u een woning huurt, mag u over het algemeen geen muurtje verplaatsen of de woning buitenom in een andere kleur schilderen. Heeft u een koophuis dan is die vrijheid er wel. Dan kunt u zelf bepalen hoe u wilt dat uw woning er uitziet en het huis helemaal naar uw wensen (laten) aanpassen.
Het is maar net wat u aanspreekt. Als eigenwoningbezitter heeft u minder flexibiliteit als het gaat om verhuizen. Wilt u een andere woning betrekken, zult u (veelal) eerst de oude woning moeten verkopen voordat u stappen kunt zetten naar een nieuw onderkomen.
Wat is financieel interessanter, huren of kopen?
Naast waar u wilt wonen en wat beter bij u als persoon past, is er nog de vraag wat er financieel interessanter is, huren of kopen. Met de huidige lage hypotheekrente bent u tegenwoordig meestal per maand goedkoper uit als u gaat kopen. De huren zijn de laatste jaren flink gestegen, zelfs in de sociale huursector. Tenzij u in de grote steden wilt wonen. Daar zijn de huizenprijzen zo hoog geworden dat u mogelijk toch goedkoper uit bent als u gaat huren, ondanks de ook verhoogde huurprijzen.
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Een belangrijk onderdeel van de overweging ligt natuurlijk bij wat er mogelijk is. Kunt u met uw inkomen de hypotheek krijgen om het huis kopen dat u wilt? Als u bijvoorbeeld een startende ondernemer bent, is de kans groot dat u moeilijk aan een hypotheek kunt komen. Onderzoek voordat u zich op de woningmarkt begeeft wat uw mogelijkheden zijn voor een hypotheek.
Stijging van huur, stijging van hypotheekrente
Als u een overweging maakt tussen huren en kopen moet u verder kijken dan dit moment. Het is immers een lange termijn beslissing. “Een koopwoning komt naar je toe” wordt wel gezegd. Met andere woorden: u betaalt iedere maand aan de hypotheek en daarmee lost u telkens een stukje van de hypotheek af. Met als einddoel dat u na 30 jaar de hypotheek helemaal heeft afgelost en geen hypotheek meer hoeft te betalen. Bij een huurwoning geldt dat niet. Daar betaalt u maandelijks huur voor het gebruik van de woning. De huur zal in de loop der jaren stijgen en daar krijgt u mee te maken. Maar de woning zal nooit afbetaald zijn.
Toch kunt u ook met een koopwoning ineens voor stijgende lasten staan. Als de rentevaste periode is afgelopen gaat u een nieuw rentecontract aan met de bank, tegen de dan geldende rente. Dat zou zomaar eens een hogere rente kunnen zijn dan dat u nu betaalt. Dus ook een hypotheek is niet zonder risico van stijgende maandlasten.
Onderhoud van de woning
Een groot voordeel voor een huurder is dat u geen geld hoeft te steken in (groot) onderhoud van de woning. Is er een lekkage en moet het dak worden gerenoveerd? Niet uw probleem. Moet het huis buitenom worden geschilderd? Een belletje naar de verhuurder. Als u een koopwoning heeft dan zult u altijd een financiële buffer moeten aanhouden voor onderhoud van uw woning. Zeker als het een oudere woning is kan er een aardig bedrag per jaar gaan in gaan zitten om uw woning goed te onderhouden.
Heeft u veel spaargeld op de bank?
Heeft u onlangs een woning met winst verkocht en overweegt u nu te huren of kopen? Geld op de bank brengt momenteel niets op, en met de nieuwe schijven voor vermogensbelasting betaalt u meer belasting naarmate u meer geld op de bank heeft staan. Dan kan het dus interessanter zijn om uw geld in een eigen woning te steken i.p.v. te huren. Denk erom dat dit een lange-termijnkeuze is, en u het geld niet over een jaar nodig moet hebben. Overleg dus altijd met een financieel adviseur wat in uw situatie verstandig is.
Laat u goed informeren
Aan iedere optie, huren of kopen, kleven dus voor- en nadelen, en het is net wat u belangrijk vindt en wilt. En wat financieel mogelijk is. Onze financieel adviseur kan u inzicht geven in uw mogelijkheden en helpt u graag in uw keuze. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
FDC Financieel Planners & Adviseurs
FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.