De huizenprijzen blijven records zetten. Woningkopers in december 2021 betaalden gemiddeld 20,4% meer dan kopers in diezelfde periode een jaar eerder. De grootste stijging sinds het CBS de woningprijzen publiceert. Vooral in de tweede helft van afgelopen jaar zijn de woningen meer waard geworden. De gemiddelde prijsstijging over 2021 bedroeg 15,2% t.o.v. 2020.
Minder aanbod, minder verkoop
Als gevolg van de hoge prijzen werden er in het 4e kwartaal van 2021 één derde minder huizen te koop aangeboden ten opzichte van het jaar ervoor en is bijna een kwart minder woningen verkocht in vergelijking met 2020.
Het schaarse aanbod zorgt ervoor dat de huizenprijzen nog verder stijgen. Want wat zeldzaam is, kan je duur verkopen. Daar komt als versterkend effect bij: wie zijn woning wil verkopen wacht vaak tot hij zelf een nieuwe woning heeft gevonden. Hoewel er afgelopen jaar 140.000 woningen via een NVM makelaar van eigenaar zijn veranderd, is dit een daling van 19% t.o.v. het jaar daarvoor. Tot grote zorg van de makelaars die de markt op deze manier verder zien opdrogen.
Verdere stijging hypotheekrente verwacht
Naast de oplopende huizenprijzen, zien we in Nederland al enige tijd de rente op de 10-jarige staatsobligaties omhoog gaan. Dit is een belangrijke graadmeter voor de langere rentevaste periodes bij hypotheken. Als de rente op staatsobligaties omhoog gaat, volgen hypotheekverstrekkers meestal dezelfde beweging.
Het is daarom logisch om de aankomende tijd rekening te houden met een verder stijgende hypotheekrente, voor hypotheken met én zonder hypotheekgarantie (NHG). Hoewel dit waarschijnlijk in kleine stapjes zal gebeuren, geeft het wel stof tot nadenken.
Op dit moment is de rente nog steeds laag en zijn er hoge huizenprijzen. Deze combinatie maakt het een uitgelezen moment om uw bestaande hypotheek onder de loep te nemen en verschillende hypotheekaanbieders te vergelijken.
Stel uzelf de vraag: is mijn huidige hypotheek optimaal ingericht?
Hoe kan ik mijn huidige hypotheek optimaliseren?
Optimaal betekent ‘op de beste manier’. Dus met optimaliseren bedoelen we uw hypotheek zo goed mogelijk inrichten bij uw financiële en persoonlijke situatie. Zo ontstaat financiële ruimte voor andere (woon)wensen.
Enkele manieren waarop uw huidige hypotheek geoptimaliseerd zou kunnen worden zijn:
- Risico-opslag verlagen
Door de stijgende woningwaardes wordt het risico voor de banken op uw lening lager en valt uw hypotheek mogelijk in een lagere “risicoklasse”. Dit kan direct een voordeel opleveren voor uw maandlasten. Lees meer over risico-opslag verlagen - Verduurzamen
Het treffen van energiebesparende maatregelen kan voordelig uitpakken op uw maandasten. Veel geldverstrekkers belonen een energiezuinige woning met korting op de rente. Gecombineerd met lagere energielasten kan dit een behoorlijk voordeel opleveren in de woonlasten. Lees meer over verduurzamen - Oversluiten
Bij het oversluiten van de hypotheek kunt u te maken krijgen met een boeterente. Een rentestijging geldt echter ook voor de vergelijkingsrente om de boete te kunnen bepalen. Afhankelijk van de restant looptijd van uw rente kan de boete lager uit vallen. Heeft u een overwaarde in uw woning dan kunt u de boete meefinancieren. Lees meer over oversluiten - Overwaarde benutten
Heeft u een ander idee wat u met de extra waarde van uw woning zou willen doen? Waarschijnlijk staat het antwoord hier tussen: Lees meer over overwaarde benutten
Bent u benieuwd waar uw voordeel ligt? Neem contact op met onze adviseurs en bekijk samen waar voor u de mogelijkheden liggen.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
FDC Financieel Planners & Adviseurs
FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.