Ruit inslaan voor oververhitte hond – mag dat?

Vergeet even de grappen over hotdogs, want als je dit ziet wil je in actie komen en helpen. Maar mag dat ook? Want je beschadigt wel een ander zijn auto als je de ruit inslaat.

| Het antwoord: Ja dat mag, als je in de juiste volgorde handelt en zorgt voor bewijs van noodzaak.

Veel mensen denken dat ze wel ‘even’ een pakketje kunnen afgeven of snelle boodschap doen terwijl de hond wacht. Maar als u dan in een wachtrij komt, bent u al snel langer weg dan u doorheeft.
Ten onrechte denken veel mensen, ook hondeneigenaren zelf, dat een raam op een kier of in de schaduw parkeren afdoende helpt. Dat is niet zo!

Als het buiten boven de 20 graden is, dan warmt een auto met ongeveer 10 graden per 10 minuten op. Zo gaat het al snel richting de 35 tot 40 graden in een auto. En bij die temperatuur kan een hond snel overlijden.

Hoe herken je oververhitting bij een hond?

Honden raken hun hitte niet kwijt via hun huid zoals mensen. Daardoor zijn ze veel sneller oververhit dan wij. Hun bloed wordt dan stroperig en dat brengt ze in levensgevaar.

Een hond die oververhit is zal:

  • Sloom zijn
  • Veel kwijlen
  • Hard hijgen (honden koelen zich via hun tong en neus)
  • Braakneigingen hebben

Mogelijk ziet u ook rode slijmvliezen of verliest de hond het bewustzijn. Dan is het tijd voor extra snelle actie!

Tesla heeft honden airco!
In ‘normale’ auto’s gaat de airco uit als de motor uitstaat. Maar Tesla’s hebben een speciale modus met airco voor honden, ook als alles verder uitstaat. Op het display in de Tesla ziet u staan ‘Mijn eigenaar komt zo terug’ – met daarbij de temperatuur in de auto. Dus gluur bij deze auto’s even goed naar binnen voor u actie onderneemt.

 

Wat moet je doen?

  • Roep om de eigenaar
  • Schakel omstanders in om te zoeken naar de eigenaar.
    Bijvoorbeeld door het automerk en kenteken te laten omroepen in nabije winkels.
  • Check goed de reacties van de hond. Is hij nog alert, ziet u symptomen van nood?
  • Bel de dierenambulance (spoed nummer: 144) of 112. Zij kunnen de situatie op afstand beoordelen en u door de volgende stappen heen helpen.
  • Maak een foto of filmpje van de situatie met daarop de auto en de hond.
  • Komt er geen eigenaar opdagen binnen 5 minuten en vreest u voor zijn leven? Dan actie.

Wat doe je (niet) nadat de hond is bevrijd?

Als het goed is heeft u al 144 gebeld en hulp ingeschakeld. Luister goed naar de experts om de hond goed te helpen.

Doet u het toch zelf? Let dan op het volgende:

  • Gebruik geen ijskoud water en gooi geen emmers vol over de hond!
  • Koel hem met lauw water: richt u hierbij op buik, poten en onderkant hals – niet het hele lijf!
  • Geef de hond kleine slokjes water (ook niet te koud).
  • Leg hem in de schaduw op een koele plek, zoals gras of binnen.
  • De hond moet sowieso langs een dierenarts.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Als u 112 of 144 heeft ingeschakeld, en zij adviseren u om de ruit in te slaan – dan zit u sowieso veilig qua aansprakelijkheid.

Uw optreden om het leven van de hond te redden, is belangrijker dan het beschadigen van de auto. Volgens de wet is iedereen namelijk verplicht om hulpbehoevende dieren zorg te geven.  Sterker nog: niet helpen is strafbaar. En de eigenaar van de hond is dat ook door hem in levensgevaar te brengen.

Als de noodzaak om het leven van de hond te redden aantoonbaar is, dan komt de rekening van de autoruit naar de eigenaar van de hond. Niet bij u.

Handelt u te snel of kunt u niet aantonen dat er echt gevaar voor de hond was? Dan is aansprakelijkheid lastiger. Het kan zijn dat u dan een autoruit moet vergoeden.

Toch discussie achteraf? Schakel de gratis Juridische Helpdesk in.

Heeft u een rechtsbijstandverzekering en/of het Lancyr A t/m Z Pakket Privé? Dan kunt u altijd met onze Juridische Helpdesk bellen, voor advies over de situatie en aansprakelijkheid.

Lancyr Juridische Helpdesk
Deze helpdesk is voor alle klanten van het Lancyr A t/m Z Pakket Privé – ook wanneer u geen Lancyr rechtsbijstandverzekering heeft, maar bijvoorbeeld alleen een autoverzekering of reisverzekering in dit pakket. De Lancyr Juridische Helpdesk wordt bemand door onafhankelijke, deskundige juristen die u kunnen helpen bij het bepalen van uw juridische positie, bij het beoordelen van de haalbaarheid van uw kwestie en bij het geven van advies over een eventuele vervolgactie.
Ruit inslaan voor oververhitte hond – mag dat?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .