Een drone is leuk speelgoed voor jong en oud. Op afstand kunt u de drone besturen en veel (hobby)modellen zijn zo gebouwd dat er ook een camera ‘aan boord’ kan. Maar hoe zit het als u met uw drone schade veroorzaakt? Stel uw drone valt uit de lucht (of stort neer) op de auto van de buren waardoor er een ster in zijn ruit ontstaat. Is die schade door drone gedekt? In dit artikel helpen wij u om inzicht te krijgen in dit soort vragen*.
(*Dit artikel gaat over schade door drones die hobbymatig worden gebruikt. Verdient u uw geld met het gebruik van de drone? Neem dan contact met ons op voor advies.)
Schade door drone meestal gedekt onder aansprakelijkheidsverzekering
Als u schade toebrengt aan iemands lijf of spullen door uw schuld, dan is dit vaak gedekt onder een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering betaalt voor u het schadebedrag dat u als schadeveroorzaker volgens de wet verplicht bent te betalen aan de persoon die schade heeft. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen dekken de schade die veroorzaakt is door een modelvliegtuig (een schade door drone valt hieronder). In de polisvoorwaarden heeft de verzekeraar beschreven waaraan de drone moet voldoen om onder de dekking te vallen. Zo is de schade veroorzaakt door een drone die zwaarder is dan 20 of 25 kg vaak niet gedekt door de verschillende verzekeraars.
TIP: Lees uw polisvoorwaarden goed door voordat u aan de slag gaat met uw drone. U kunt ons ook mailen en dan zoeken wij het voor u uit.
Houd u wel aan de Regeling modelvliegen
Naast de dekking op uw aansprakelijkheidsverzekering moet u zich ook houden aan de Regeling Modelvliegen. Het zijn gelukkig maar 7 artikelen dus het is te overzien. Als u schade veroorzaakt zal de verzekeraar altijd beoordelen of u ook de regels uit de Regeling Modelvliegen heeft nageleefd. Heeft u zich niet aan de regels gehouden? Dan kan het zijn dat het schadebedrag niet wordt betaald.
Hieronder een paar dingen die niet mogen volgens de Regeling Modelvliegen. Volgens de Regeling mag u niet vliegen boven:
- aaneengesloten bebouwing (gebruik uw drones dus niet in een woonwijk of binnenshuis)
- kunstwerken,
- industrie- en havengebieden,
- mensenmenigten (dus ga niet met uw drone vliegen tijdens een intocht of evenement),
- spoorlijnen,
- voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom.
Tip: Informeer ook bij uw gemeente of provincie of er speciale regels gelden (bovenop de Regeling Modelvliegen) voor het vliegen met drones.
Het komt er eigenlijk op neer dat u het beste kunt vliegen zonder al te veel mensen, boven een open veld waar u uw drone altijd in het zicht kunt houden.
Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering? Neem dan contact met ons op en dan nemen wij uw zorgen weg.
Tip: Heeft u een A t/m Z Pakket? Dan kunt u uw aansprakelijkheidsverzekering onderbrengen in uw pakket voor extra voordeel. Meer weten? Bel of mail ons. Wilt u liever zelf lezen wat de voordelen zijn? Lees hier meer.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.