Arbeidsongeschiktheid: wat betekent het voor je financiële situatie?
Niemand staat er graag bij stil, maar het is wel belangrijk om even stil te staan bij de vraag: Wat als ik langdurig ziek word? Of: Wat als ik mijn werk nooit meer op dezelfde manier kan doen?
Naast de impact die dit op je dagelijks leven heeft, zijn de financiële gevolgen vaak groter dan je denkt.

Meer dan 1 op de 10 werkenden raakt arbeidsongeschikt
Jaarlijks raken zo’n 27.000 mensen in Nederland arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Op dit moment ontvangen ruim 820.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is meer dan 11% van de werkenden. De kans dat het jou tijdens je loopbaan overkomt, is dus behoorlijk reëel.
Hoe zit het financieel als je arbeidsongeschikt raakt?
Als werknemer val je terug op wettelijke regelingen. In eerste instantie betaalt je werkgever tot twee jaar lang (deels) je loon door. Daarna val je onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze regeling bestaat uit twee delen:
1. IVA – Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt
Ben je voor 80% of meer arbeidsongeschikt én is er weinig kans op herstel, dan kun je in aanmerking komen voor een IVA-uitkering. Die bedraagt 75% van je oude loon (tot het maximumdagloon). Houd er wel rekening mee dat dit maximale bedrag lager ligt dan veel inkomens, zeker als je hoge woonlasten hebt. Soms heeft een werkgever een aanvullende regeling afgesloten. Zo niet, dan kun je zelf extra dekking regelen via een aanvullende verzekering.
2. WGA – Gedeeltelijk arbeidsgeschikt
Kun je nog (deels) werken? Dan val je onder de WGA. De hoogte van je uitkering hangt af van hoeveel je nog kunt en daadwerkelijk verdient. Er zijn drie fases:
- Loongerelateerde uitkering: tijdelijk en afhankelijk van je arbeidsverleden.
- Loonaanvullingsuitkering: als je voldoende werkt ten opzichte van wat je nog kunt verdienen.
- Vervolguitkering: als je weinig of niets verdient, gebaseerd op het minimumloon.
De bedragen kunnen flink afwijken van je oorspronkelijke inkomen. Zo kan je terugvallen naar een jaarinkomen van rond de €7.500 bij een vervolguitkering, afhankelijk van je situatie.
Wat kun je zelf doen?
Als je inkomen bij arbeidsongeschiktheid fors daalt, kun je dat risico (deels) afdekken. Bijvoorbeeld met een WIA-aanvullingsverzekering of een WGA-hiaatverzekering. Soms kun je aansluiten bij een collectieve regeling via je werkgever. Let wel op: niet elke verzekering dekt alle vormen van arbeidsongeschiktheid. Laat je dus goed adviseren.
Ook is het verstandig om na te gaan wat arbeidsongeschiktheid betekent voor je pensioenopbouw. Die loopt vaak door op basis van je inkomen bij de start van de uitkering, maar niet altijd.
Meer inzicht in jouw situatie?
Wil je weten wat arbeidsongeschiktheid voor jou betekent – en hoe je je daar goed op voorbereidt? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.