Schade aan je tuin, wat is verzekerd?
De lente is voor veel mensen het favoriete seizoen. We gaan lekker naar buiten, laten de ramen open en steken de barbecue aan. Maar terwijl jij geniet, liggen er ook risico’s op de loer: van stormschade tot diefstal uit de tuin.
Hoe zit dat met je verzekering? We leggen het uit.

Schade aan je tuin: wat is verzekerd?
Je tuin valt onder je inboedel- en/of opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade aan onder andere:
- Bomen, planten en struiken
- Terras en tuinmeubelen
- Vlaggenstokken en was aan de waslijn
- Materialen in een tuinschuur, zoals tuingereedschap en een bromfiets
De opstalverzekering dekt schade aan je huis en bijgebouwen, zoals een schuur. Schuttingen vallen hier vaak ook onder, maar niet altijd.
Schade door het weer: beperkt verzekerd
Brand? Verzekerd. Storm of hagelbuien die je tuin verwoesten? Niet. Weerschade valt meestal buiten de dekking van een inboedelverzekering.
Een uitzondering: waait je schutting om of raakt je schuur beschadigd door storm (windkracht 7 of hoger), dan kan je opstalverzekering helpen. Houd wel rekening met een mogelijk hoger eigen risico.
Diefstal en vandalisme in de tuin
Diefstal van planten, tuinbeelden of andere losse spullen? Niet verzekerd. Diefstal uit je schuur? Alleen als er braaksporen zijn. Zorg dus dat je je schuur goed op slot doet.
Fietsen en e-bikes in de tuin zijn meestal niet gedekt, zelfs niet als ze op slot staan. Staat je fiets in een afgesloten schuur? Dan ben je vaak wel verzekerd. Heb je een fietsverzekering? Dan moet je bij diefstal vaak beide originele sleutels kunnen laten zien.
Schade door ongedierte en achterstallig onderhoud
Schade door ongedierte, zoals een wespennest of vogels in de dakgoot, wordt niet vergoed. Voorkom problemen met regelmatig onderhoud:
- Buitenkranen afsluiten in de winter
- Dakgoten schoonhouden
- Schoorsteen laten vegen (dit is bij veel verzekeraars verplicht!)
Tip: Bewaar bonnen als je onderhoud laat uitvoeren. Doe je het zelf? Maak foto’s als bewijs.
Insluiping: niet altijd verzekerd
Laat je een raam of deur openstaan en loopt een dief zo naar binnen? Dan biedt een inboedelverzekering meestal dekking. Maar let op: sommige verzekeraars beschouwen dit als nalatigheid en keren dan niet uit. Check de voorwaarden van je verzekering.
Zelfs als je ‘heel even’ weg bent, bijvoorbeeld om de kinderen op te halen, is het slim om ramen en deuren goed af te sluiten. Ook in de meest gemoedelijke buurten.
Ruzie met de buren?
De lente brengt niet alleen gezelligheid, maar soms ook irritaties. De buren barbecueën elke avond onder je raam, of ze beginnen in het weekend om 8 uur ‘s ochtends te zagen. En dan zijn er nog de klassiekers: discussies over schuttingen en overhangende takken.
Kom je er samen niet uit? Neem contact op met de Lancyr Juridische Helpdesk of check je rechtsbijstandverzekering. We hebben zelfs een heel artikel over burenruzies!
Wat te doen bij schade?
- Maak foto’s van de schade voordat je iets verplaatst.
- Bescherm spullen tegen verdere schade.
- Dien je schade direct in bij je verzekeraar.
Twijfel je over je dekking? We kijken graag met je mee!