Schade aan je auto: wanneer politie inschakelen en wanneer aangifte doen?
Samenvatting
Schade aan je auto is vervelend en soms komt er meer bij kijken dan alleen een schadeformulier invullen. In sommige situaties is het belangrijk om de politie erbij te betrekken of zelfs aangifte te doen. We leggen uit wanneer dit nodig is en hoe je dat doet.
Wanneer bel je de politie bij autoschade?
Is er sprake van een ernstig ongeval met gewonden of een gevaarlijke situatie, zoals een wegblokkade? Bel dan direct 112. Ook bij twijfel over de schuldvraag of als de andere partij niet meewerkt, kan het inschakelen van de politie verstandig zijn. Dit geldt ook als je vermoedt dat de andere bestuurder onder invloed is of als je schade hebt door een onbekende dader die is doorgereden zonder gegevens achter te laten. Bij een aanrijding met een buitenlands voertuig is het belangrijk om extra gegevens te laten registreren door de politie.
De politie komt niet altijd ter plaatse, maar als er sprake is van een ernstig incident of een misdrijf, kunnen ze een proces-verbaal opmaken. Dit kan nuttig zijn bij de schadeafhandeling.
Wanneer en hoe doe je aangifte?
Aangifte doen is vooral nodig als er sprake is van een strafbaar feit, zoals diefstal, inbraak of vandalisme. Is je auto gestolen of zijn er spullen uit je auto verdwenen? Doe dan direct aangifte. Ook bij opzettelijke schade, zoals ingeslagen ruiten of diepe krassen, is aangifte belangrijk. Heeft iemand schade veroorzaakt en is hij of zij daarna doorgereden? Dan kan een aangifte helpen bij het opsporen van de dader. In sommige gevallen, zoals verzekeringsfraude, kan aangifte ook nodig zijn.
Hoe doe je aangifte?
Aangifte kan online via politie.nl of op het politiebureau. Voor veel schadegevallen, zoals vandalisme of diefstal, is digitale aangifte voldoende. Als het om een onbekende dader gaat of als er meer onderzoek nodig is, kan het nodig zijn om persoonlijk langs te gaan. Maak hiervoor een afspraak via 0900-8844.
Zorg dat je de juiste documenten bij de hand hebt, zoals je identiteitsbewijs, kentekenbewijs en eventuele foto’s of video’s van de schade. Getuigenverklaringen of contactgegevens van omstanders kunnen ook helpen bij de aangifte.
Aangifte en het Waarborgfonds Motorverkeer
Is de schade veroorzaakt door een onbekende of onverzekerde dader? Dan kun je mogelijk een schadevergoeding krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan alleen als je binnen veertien dagen aangifte doet bij de politie en kunt aantonen dat je hebt geprobeerd de dader te achterhalen. Denk hierbij aan een oproep op social media of het navragen bij buurtbewoners. Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade die is veroorzaakt door een motorvoertuig, zoals een auto, motor of brommer.
Meer informatie over het Waarborgfonds en de aanvraagprocedure vind je op waarborgfonds.nl.
Hoe helpt dit bij je verzekering?
Aangifte kan nodig zijn om schade vergoed te krijgen. Bij diefstal of vandalisme vereist je verzekeraar meestal een aangiftebewijs. Soms kun je ook een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Politierapporten kunnen helpen om schade te verhalen op een tegenpartij.
Twijfel je? Check je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen zet.

Gerelateerde vragen