Wat is een regelmatig bestuurder, wie zijn het en waarom moet ik die melden aan mijn autoverzekering?
Samenvatting
Een regelmatige bestuurder is de persoon die het vaakst in een bepaalde auto rijdt. Dit hoeft niet per se de eigenaar of verzekeringnemer van het voertuig te zijn. Verzekeraars willen dit vooraf weten, omdat het risico hoger kan zijn.
Bij Lancyr willen we je graag helpen om problemen met je autoverzekering te voorkomen. Het melden van een regelmatige bestuurder is een belangrijk onderdeel hiervan. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen over dit onderwerp.
Moet ik mijn partner melden als regelmatige bestuurder?
Alleen als deze het meeste in de verzekerde auto rijdt, en niet jij (de verzekeringnemer). Anders hoeft het niet zolang jij en je partner op hetzelfde adres wonen. De verzekering dekt dit automatisch.
Wat als mijn zoon of dochter meestal in de auto rijdt?
Als je zoon of dochter de auto vaker gebruikt dan jijzelf, moet je hem of haar melden als regelmatig bestuurder. Dit geldt ook als de auto en verzekering op jouw naam staan. Meld je dit niet en veroorzaakt je zoon of dochter schade, dan kan de verzekeraar de schade weigeren te vergoeden.
Waarom leidt het melden van een jonge bestuurder tot een hogere premie?
Jonge bestuurders hebben vaak minder rijervaring en veroorzaken daardoor relatief vaker schade. De premie wordt berekend op basis van factoren zoals leeftijd, ervaring en het aantal jaren rijbewijs. Als je zoon of dochter van 22 de regelmatige bestuurder is, hoort daar een andere premie bij dan bij een ervaren bestuurder.
Wat zijn de gevolgen als ik een regelmatige bestuurder niet meld?
Als je een regelmatige bestuurder niet meldt en er ontstaat schade, kan de verzekeraar besluiten de schade niet te vergoeden. Dit kan financiële gevolgen hebben en leiden tot vervelende situaties. Het is daarom altijd verstandig om een regelmatige bestuurder tijdig door te geven.
Heb je nog vragen over het melden van een regelmatige bestuurder? Neem gerust contact op met ons team. Wij helpen je graag verder!

Gerelateerde vragen