Tablet, smartphone, laptop… we kunnen niet meer zonder. Of we nu thuis, onderweg, op het werk of op vakantie zijn, we hebben minstens één van deze apparaten bij ons. Maar hoe zit het met de verzekering van deze dure en belangrijke producten? Wanneer is zo’n apparaat nu wel of niet verzekerd tegen schade, en onder welke verzekering valt dat? We zetten het voor je op een rij.
laatste update: 2024-01-07
Schade opgelopen in huis
Je inboedelverzekering dekt de schade aan elektronica niet altijd. Dit hangt af van het soort schade en de dekking van je polis.
Standaarddekking
Met een standaard inboedelverzekering ben je vaak gedekt voor schade door brand, inbraak of blikseminslag. Maar als je je smartphone per ongeluk in het toilet laat vallen of als je kinderen de tablet laten vallen, dan is dat meestal niet gedekt.
Allrisk- of uitgebreide dekking
Voor dit soort ongelukken heb je een allrisk- of uitgebreide inboedelverzekering nodig. Let wel op: sommige verzekeringen sluiten tablets en smartphones specifiek uit of hanteren een speciaal eigen risico voor deze producten. Controleer dus altijd de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering. Wil je een uitgebreidere dekking? Vergelijk en sluit dan direct online een uitgebreide inboedelverzekering.
Schade opgelopen onderweg of op het werk
Standaard ben je bij schade aan je mobiele apparaat buitenshuis niet verzekerd via je inboedelverzekering. Ook niet in je eigen tuin. Bij sommige verzekeraars kun je wel een ‘buiten-het-huis-dekking’ toevoegen, waarmee je apparaten ook buitenshuis verzekerd zijn.
Kostbaarhedenverzekering
Een andere optie is een kostbaarhedenverzekering, die zowel binnen- als buitenshuis geldt. Dit is handig als je meerdere waardevolle spullen wilt verzekeren, zoals sieraden en elektronica. Maar let op: tablets en smartphones zijn vaak uitgesloten van dekking.
Specifieke apparaatverzekeringen
Je kunt ook kiezen voor een specifieke verzekering voor je smartphone, laptop of tablet. Deze verzekeringen bieden dekking voor schade en diefstal, zowel binnen- als buitenshuis. Let wel op dat deze verzekeringen niet altijd uitkeren bij schade door bijvoorbeeld vallen.
Is verzekeren wel nodig?
Overweeg goed of je een productverzekering nodig hebt. Weeg de maandelijkse premie af tegen de kosten van een nieuwe smartphone of tablet. Kijk ook naar de maximale uitkering bij schade en het eigen risico. Misschien is het verstandiger om elke maand een bedrag opzij te zetten als buffer voor als het misgaat. Heb je geen schade, dan heb je een mooi potje opgebouwd voor vervanging wanneer je een nieuw model wilt kopen.
Je tablet gestolen op vakantie?
De inboedelverzekering biedt beperkte dekking voor schade in het buitenland. Een kostbaarhedenverzekering biedt meestal wereldwijde dekking. Heb je deze verzekering niet, dan is er natuurlijk de reisverzekering.
Reisverzekering voor je tablet en mobiel
De meeste reisverzekeringen keren bij schade op reis maar een deel van de aanschafwaarde of een maximaal bedrag uit. Dit is vaak beter dan niets, maar houd rekening met het eigen risico en de beperkte dekking. Wil je weten hoe jouw reisverzekering in elkaar zit? Vergelijk dan verschillende reisverzekeringen op premie en voorwaarden.
Het komt er uiteindelijk op neer hoe belangrijk uw smartphone of tablet voor je is. Hoe afhankelijk ben je ervan of hoe gehecht eraan? En welke buffer heb je om het apparaat te vervangen? Daartegenover stel je de kosten voor een verzekering en maakt je keuze.
Schade opgelopen door iemand anders
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die iemand anders per ongeluk aan jouw spullen toebrengt. Omgekeerd geldt dit ook: als jij iemands mobiel laat vallen, kun je je aansprakelijkheidsverzekering inschakelen. Let wel op dat deze meestal de dagwaarde van de mobiel of tablet uitkeert, en bij deze apparaten daalt de waarde snel.
Heb je zelf een goede inboedelverzekering, dan kan het slimmer zijn om zelf de schade te claimen. De inboedelverzekering keert namelijk vaak de nieuwwaarde uit.
Algemene tips
- Controleer je polissen: Kijk eerst of je spullen al verzekerd zijn onder je lopende polissen.
- Weeg de kosten af: Bepaal of de verzekeringspremie opweegt tegen de waarde van je spullen.
- Bewaar aankoopbewijzen: Houd de (digitale) bonnen van grote aankopen goed bij.
- Meld schade snel: Geef een schade zo snel mogelijk door via je adviseur. Wij kunnen je helpen met het claimen van de schade.
- Bewaar het beschadigde voorwerp: Maak foto’s van het beschadigde apparaat. De verzekeraar kan om een inspectie vragen.
Heb je nog vragen of wil je advies over je verzekeringen? Neem contact op met een van onze adviseurs bij Lancyr. Wij helpen je graag verder!
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.