Goeie vraag. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Of je ‘spullen’ buiten de woning verzekerd zijn, hangt af van:
- waar je bent
- welke spullen het om gaat
- hoe die spullen verzekerd zijn
- wat de oorzaak van de schade is
Waar ben je?
binnen de tuin / op eigen terrein:
Voor zowel inboedel als opstal hoort je tuin of balkon bij je huis. Tuinmeubels en de was aan de lijn horen bij de inboedel. Een schuur in de tuin valt onder de opstal, en de spullen in dat schuurtje gewoon bij de inboedel. Ook bijvoorbeeld je (brom)fiets.
Maar laat je speelgoed, een telefoon, tablet, e-reader of laptop op de tuintafel liggen, dan is deze niet verzekerd. Ook als je tablet in de tuin uit je handen valt, bieden veel inboedelverzekeringen geen of beperkte dekking. Terwijl dezelfde schade binnenshuis misschien wel vergoed zou zijn. De reden: het risico op ongelukken is buitenshuis groter.
Hetzelfde geldt voor fietsen en e-bikes die uit de tuin gestolen worden; zelfs als de fiets en het tuinhek op slot staan, is er niet altijd dekking. Alleen in een (afgesloten) schuur of de woning ben je verzekerd voor diefstal of schade aan deze goederen. Check je polisvoorwaarden of dit bij jou ook geldt.
lees ook: Schade en diefstal in de tuin
buiten de tuin:
Jouw inboedel is in principe alleen op jouw terrein verzekerd, niet daarbuiten. Zelfs niet dingen waar je logischerwijs mee naar buiten gaat zoals sieraden, je fotocamera, je laptop of je mobiel. Slechts bij sommige verzekeringen of met een All Risk dekking is je inboedel buiten de grenzen van je tuin verzekerd. Kijk dit goed na in de voorwaarden van je inboedelverzekering.
Zie ook het volgende item over welke spullen!
Welke spullen gaat het om?
Alle spullen in huis die geen onderdeel van het huis zelf zijn (niet ‘aard- en nagelvast’), vallen onder de inboedelverzekering.
Het is wel belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekering te raadplegen, omdat de dekking kan variëren.
Voor sommige goederen geldt bij elke verzekering een maximale vergoeding. Namelijk:
- Lijfsieraden
- Audiovisuele apparatuur (computers, laptops, mobieltjes, camera’s)
- Kunst & antiek
- Contant geld
Bezit je deze goederen in hoge waarde, check dan goed wat er wel en niet gedekt is en tot welk bedrag. Vaak is een aanvullende dekking of specialistische verzekering aan te raden.
Tip: kijk ook na grote aankopen altijd even of je verzekering (nog steeds voldoende) dekking biedt.
Voor al deze spullen samen kan je vaak een kostbaarhedendekking bijsluiten op de inboedelverzekering.
zie ook: wat is verzekerd in en om huis?
Zelfs huisdieren horen bij je ‘inboedel’, maar de dekking hiervoor varieert bij schade aan of door je huisdier
Hoe zijn die spullen verzekerd?
inboedelverzekering
De precieze dekking van je inboedelverzekering kan je natuurlijk alleen maar vinden in je polisvoorwaarden. Dat is vaak een flinke lap tekst, maar er staat wel heel precies in wat wel en niet gedekt is onder welke omstandigheden. Elke verzekering heeft ook een beknoptere en goed leesbare Verzekeringskaart met de belangrijkste info op één A4’tje.
Daarnaast is het belangrijk dat de waarde van je inboedel klopt bij de verzekerde waarde. Daarvoor krijg je elke paar jaar een inboedelwaardemeter aangeboden van je verzekering, om te checken of de waarde nog klopt.
Verandert de waarde van je inboedel sterk door een nieuwe aankoop, verbouwing of verhuizing? Neem dan altijd contact op met je verzekering.
speciale verzekering
Als je spullen apart verzekerd – met bijvoorbeeld een fietsverzekering, smartphoneverzekering of kostbaarhedendekking – houdt die verzekering rekening met hoe je het gebruikt. Een mobiele-telefoonverzekering of laptopverzekering zal overal dekking bieden en kijken naar de oorzaak van de schade om te bepalen of er wel wel/geen vergoeding wordt uitgekeerd.
Wat is de oorzaak van de schade
De oorzaak van de schade is een belangrijke bepalende factor voor wel/geen dekking op een verzekering, ongeacht of het buitenshuis gebeurt.
Zie bijvoorbeeld deze uitsluitingen op een verzekeringskaart:
- Schade die ontstaat door bijvoorbeeld een aardbeving, slijtage, constructiefouten of eigen opzet is niet verzekerd.
- Slijtage is niet verzekerd. Schade die ontstaat door geleidelijke inwerking op de inboedel, zoals corrosie, roestvorming of verkleuring is ook niet verzekerd.
iemand anders schuld
Als je buitenshuis schade oploopt door schuld van een ander is, dan hoort de aansprakelijkheidsverzekering van diegene de schade te vergoeden.
gezinsleden
Of het nou thuis of buiten gebeurt: schade die jij of een gezinslid zelf veroorzaakt is alleen vergoed bij All Risk dekkingen. Dus als je dit verzekerd wilt hebben, kies dan deze dekking én controleer of het ook buitenshuis geldt en voor welke spullen.
Schade aan en in de tuin
Bij schade aan en in de tuin geldt bijna altijd een lagere dekking dan binnenshuis en zijn meer uitsluitingen afhankelijk van de oorzaak. lees ook: Schade en diefstal in de tuin
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr Verzekeringexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.